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ABOUT ADVISORY

The Ethical Practices Board is authorized to issue advisory opinions
ments of the Ethics in Government Act, Minn. Stat. Ch. lOA, enacted in
Stat. §10A.02, subd. 12 (1986)) and the Hennepin County Disclosure Law
§383B.055 (1986)) Individuals or associations may ask for advisory
these laws to guide their own conduct.

A request for an advisory opinion is published in the St:ate Register
taken by the Board to approve an opinion. Public comment is invited.
each approved advisory opinion is published in the State Register;
opinions are available for public inspection in the Board office, 625
St. Paul, Minnesota.

An advisory opinion lapses the day the regular legislative session
second year following the date of the opinion (Minn. Stat. §10A.02,

ABOUT THE

Purpose

To maintain public confidence in the integrity of government
and public financing of candidates through administration of
Act, Minn. Stat. Ch. lOA.

Members

Six member citizen body;
Appointed by the governor; confirmed by a 3/5th vote of both houses of
One former legislator of each major party';
Two individuals who have not been a public official nor a political party
the last three years;
No more than three members of the same political party.

An Advisory Opinion Index is available at the Board office.
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STATE OF MINNESOTA
STATE ETHICAL PRACTICES BOARD

41 STATE OFFICE BUILDING

ST PAUL. MINNESOTA 55155-1289

PHONE: (6121 296-5148

Approved by the Ethical Practices Board
November 15, 1984

Issued to:

Walter J. Duffy, Jr., Tre~surer

(Rudy) Perpich Volunteer Committee
2300 Multifoods Tower
33 South Sixth Street
Minneapolis, MN 55402

RE: Campaign Expenditures

ADVISORY OPINION '90

SUMMARY

90. Volunteer services by a state officeholder on behalf of legislative candidates
need not be allocated to or reported by any candidate.

FACTS

You are the treasurer of Governor Perpich's principal campaign committee. In 1984
the governor has taken a number of airplane trips in o~der to appear on behalf of
legislative candidates in their election campaigns. The expenses incurred by the
Governor on these trips are reported through the Governor's campaign committee as
campaign expenses.

You ask the Board to answer the following question:

What, if any, portion of the Governor's transportation expenses should be
allocated to the candidates as expenses incurred on behalf of the indi­
vidual candidates and therefore reportable by them?

You state that you are not referring to the situation where the Governor is trans­
porting other candidates.

OPINION

The Board agrees that the Governor's expenses for the airplane trips which are paid
by his principal campaign committee are reportable as campaign expenses of his com­
mittee. However, in the opinion of the Board, the Governor's volunteer service on
behalf of legislative candidates is neither a contribution nor an expenditure which
must be allocated to or reported by any candidate. Minn. Stat. §lOA.Ol, subds. 7
and 10(c).

Mary S~, Chairman

AN EQUAL OPPORTUNITY EMPLOYER

r /

_!(''''IDated:------------
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STATE OF MINNESOTA
STATE ETHICAL PRACTICES BOARD

41 STATE OFFICE BUILDING

ST PAUL. MINNESOTA 55155-1289

PHONE: (6121296-5148

Approved by the Ethical Practices Board
January 31, 1985

Issued to:

L. Ashley Whitesell, Jr., M.D., Chairman
Minnesota Medical Political Action Committee (MINNPAC)
P. O. Box 14469
Minneapolis, MN 55414

RE: Replacement of Lost Contribution Check

ADVISORY OPINION 191

SUMMARY

91. When a candidate has received and acknowledged a political committee's
contribution check in an election year, but lost the check before it
could be deposited, the political committee should be allowed to re­
place the intended contribution and the candidate should be allowed to
accept the replacement contribution even though both actions occur in
a nonelection year.

FACTS

You are the chairman of the Minnesota Medical Political Action Committee (MINNPAC).
In 1984, your committee personally delivered a contribution check to a state
representative candidate who filed for election in 1984 and received the candi­
date's written acknowledgement of the contribution. However, the contribution
check was not presented to your committee's depository for payment prior to
December 31, 1984, when your committee treasurer's books closed for election
year 1984. Now, in nonelection year 1985, MINNPAC desires to honor the contri­
bution authorized in 1984 and issue a replacement check.

You ask the Board the following questions:

1. May MINNPAC issue a check in 1985 to a candidate's principal
campaign committee to replace a check which was written and de­
livered in 1984 but lost by the candidate before the check
could be deposited in the candidate's committee's account?

2. Maya candidate's principal campaign committee accept a replace­
ment check in 1985 for a check originally issued in 1984 in an
amount in excess of the nonelection year contribution limit?

AN EQUAL OPPORTUNITY EMPLOYER
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OPINION

January 31, 1985

February 7, 1985

A political committee must report the sum of all contributions made to candidates
and must itemize contributions to candidates which, in aggregate, exceed $100
during a calendar year. Minn. Stat. §10A.20, subds. 2 and 3(g). A contribution
which is not presented for payment would be reported as "miscellaneous income"
and, if over $100, would be itemized on the periodic report in which the nonpay­
ment occurred. Minn. Stat. §10A.20, subds. 2 and 3(e).

A political committee may replace an uncashed contribution check to a candidate's
principal campaign committee at any time. In a particular circumstance where,
during an election year: (1) a contribution check in the sum of $700 dollars was
physically delivered to a candidate for the Minnesota House of Representatives
by a political committee, (2) the candidate reported the contribution by tele­
gram to the Board as required by Minn. Stat. §10A.20, subd. 5, (3) the candidate
acknowledged the contribution by submission of a letter to the political com­
mittee and (4) the candidate loses the contribution check and neither the candi­
date nor the political committee reasonably discover the loss until January of a
nonelection year, the political committee should be allowed to replace the in­
tended contribution and the candidate should be allowed to accept the replacement
contribution even though both actions occur in a nonelection year.

Issued:-------------
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STATE OF MINNESOTA
STATE ETHICAL PRACTICES BOARD

41 STATE OFFICE BUILDING

ST PAUL. MINNESOTA 55155-1289

PHONE: (612) 296-5148

Approved by the Ethical Practices Board
August 9, 1985

Issued to:

Hon. Richard J. Cohen
Attorney at Law
200 City Place
730 Hennepin Avenue
Minneapolis, MN 55403

RE: Campaign Contributions

ADVISORY OPINION '92

SUMMARY

92. Principal campaign committees established by a candidate seeking more than one
office must abide by applicable contribution limits, even in the repayment of
a loan to one of the committees. One of the principal campaign committees
should be allowed to return a contribution to a contributor to that committee
more than 60 days after receipt and furnish disclosure of the transaction.

FACTS

You are a state representative who is about to commence a campaign to run for the
state senate. You would like to conduct a great deal of your fund raising during
calendar year 1985 in order to have it out of the way before the campaign. How­
ever, you would like to retain the option that, lacking support for the senate race,
you would be able to run again for the house.

You ask the Board the following questions relative to raising money for the senate
race versus the house race, the maintenance of separate campaign accounts, and what
happens to such monies if unused:

1. What ability exists to transfer money from a senate committee to a house com­
mittee in the situation described?

2. Would there be any problem with returning campaign contributions to all the
contributors to a senate committee subsequent to the 60 days after receipt
with the proper reporting conducted?

3. You made a personal loan to your house committee. If you transfer to a
senate race, is there any way you can raise money to pay back the loan to
your house committee? Would this be done by maintaining the house committee
and using it strictly for the purpose of paying back the loan or could you
use the senate committee? Would there be any problem with simply having a
loan paid back to you personally whether it's through a house or a senate

AN EQUAL OPPORTUNITY EMPLOYER
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OPINION

August 9, 1985

A candidate may permit his principal campaign committee to accept contributions from
another principal campaign committee formed by that candidate in seeking another
office to further his nomination or election to the other office. The candidate must
ensure that the recipient committee abides by the applicable contribution limit for
a political committee as imposed by Minn. Stat. §10A.27. Minn. Rules Part 4500.1400.

The return of a contribution to the contributor is deemed a noncampaign disbursement
under Minn. Stat. §lOA.Ol, subd. 10c (b). In the situation described, a principal
campaign committee should be allowed to return a contribution to a contributor more
than sixty days after its receipt provided the principal campaign committee furnishes
to the Board a copy of the check which returned the contribution with the committee's
report of ~eceipts and expenditures for the reporting period in which the contribution
was returned.

An agreement to make a loan to a particular political committee must be made in
writing and must be reported by that committee on the appropriate schedule until re­
paid or forgiven. Minn. Stat. §10A.20, subd. 3(d); Minn. Rules Part 4500.0300. A
committee shall not dissolve until it has settled all its debts. Minn. Stat. §10A.24.
A house committee with a loan outstanding could continue to receive contributions
up to the applicable contribution limit until sufficient funds would have accrued
to repay the loan. Should a candidate's senate committee contribute to the house
committee for this or any other purpose, the candidate must ensure that the house
committee does not accept, in aggregate, in any year, more than the applicable
contribution limit from the senate committee.

Issued: August 13, 1985
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STATE OF MINNESOTA
STATE ETHICAL PRACTICES BOARD

41 STATE OFFICE BUILDING

ST PAUL. MINNESOTA 55155-1289

PHONE: (6121296-5148

Issued to: Approved by the Ethical Practices Board
October 24, 1985

Hon. Robert W. Mattson
State Treasurer
303 State Administration Building
St. Paul, MN 55155

Re: Reporting Requirements

ADVISORY OPINION #93

SUMMARY

9~. A statewide officeholder must disclose the costs of sending a written
communication to the voters of a specific legislative district under certain
circumstances.

FACTS

As State Treasurer, you indicate your intention to distribute a letter throughout
Senate District 4 which you had sent to District 4's State Senator. You consider
this letter to be informational and educational in nature and designed to inform
voters in District 4 as to some of the activities in the Minnesota Legislature
of District 4's State Senator.

You ask the Board to address the following question:

Do constituent communications of this type fall within the juris­
diction of the Board?

OPINION

Because a constitutionaY officer holds a statewide office, all residents of the
state may be deemed to be constituents of the officeholder. The Board is not
authorized to govern the use of funds allocated to constitutional officers, in­
cluding communications with constituents. However, if more than $100 from state
funds or other funds is spent to influence the nomination or election of a candi­
date, registration with and reporting to the Board under Minn. Stat. §10A.14
and 10A.20 would be required.

For purposes of Minn. Stat. Ch. lOA, an individual remains a candidate until the
candidate's principal campaign committee is dissolved as provided in Minn. Stat.
§10A.24. Minn. Stat. §lOA.Ol, subd. 5.

If an individual makes an independent expenditure within the meaning of Minn.
Stat. §lOA.Ol, subd. lOb, to influence the nomination or election of a candidate,

AN EQUAL oppor I)N!TY EMPLOYER
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Advisory Opinion #93
Page two

disclosure is required. Minn. Stat. §IOA.20, subds. 2, 3, and 6.

In the opinion of the Board, a written communication sent by a statewide office­
holder to the voters of a particular legislative district may be considered an
action to influence the nomination or election of a candidate in that legislative
district when

a) the name and office of the candidate are clearly identified in
the communication; and

b) the content of the communication is clearly addressed to the
voters of that legislative district.

The Board concludes that the costs of sending a communication which meets these
criteria must be disclosed, together with the source of the funds, in accordance
with Minn. Stat. Ch. lOA. If the action is an independent expenditure, the written
communication must bear on the front page in conspicuous type a statement that the
activity is not approved by the candidate nor is the candidate responsible for ~t.

Minn. Stat. §lOA.17, subd. 4. The disclosure required under sec. lOA.20 must in­
clude a certified statement that the expenditure was made without the express or
implied consent, authorization, request, suggestion, or in concert with or co­
operation of any candidate, any candidate's principal campaign committee or agent.
An independent expenditure is not a contribution to any candidate. Minn. Stat.
§§lOA.Ol, subd. lOb; lOA.20.

Dated: October. 24, 1985
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STATE OF MINNESOTA
STATE ETHICAL PRACTICES BOARD

625 NORTH ROBERT STREET

ST. PAUL, MINNESOTA 155101-2520

PHONE: (612) 21H3-5148

Issued to: Approved by the Ethical Practices Board
March 27, 1986

Hon. Fred C. Norton
House Minority Leader
267 State Office Building
St. Paul, MN 55155

Re: Constituent Services
ADVISORY OPINION '94

SUMMARY

94. Costs of providing constituent services in 1986 paid by the principal
campaign committee of a legislator or executive officeholder incurred on or
before May 20, 1986, must be reported as noncampaign disbursements.

FACTS

As House Minority Leader, you note that Minn. Rules 4500.3100, subpts. one­
four, allow officeholders a period of 60 days following adjournment of the
legislature in an election year to provide constituent services through
their principal campaign committees and report these costs as noncampaign
disbursements. You furnish the March 19, 1986, Attorney General's opinion
that sine die adjournment of the Legislature requires action by both the
House and the Senate. The House voted to adjourn on March 18, 1986. In the
opinion of the Attorney General, final adjournment of the 1985-1986 legis­
lative session will occur upon the final sine die adjournment of the Senate.
The Senate adjourned sine die on March 21, 1986.

You ask the Board to specify when the 60-day time period begins and expires
for the 1986 election year.

OPINION

"Noncampaign disbursement" includes services for a constituent by a member
of the legislature or a constitutional officer in the executive branch
performed from the beginning of the term of office to 60 days after adjourn­
ment sine die of the legislature in the election year for the office held.
Minn. Stat. §lOA.Ol, subd. 10c(f).

Accordingly, Minn. Rules pt. 4500.3100 directs the treasurer of an office­
holder's campaign committee to disclose certain expenses for constituent
services in nonelection years and in election years.

When the period of time for the performance of an act is fixed by law, the

AN FOliA! OPPORTIINITV F~PI OVI=R
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March 27, 1986

time is calculated by excluding the first day and including the last day
of the prescribed period. Minn. Stat. §645.l5.

In the opinion of the Board, the 60-day period in the 1986 election year
began on March 22, 1986, and will end on May 20, 1986. Minn. Stat. §§10A.01,
subd. 10c(f), 645.15; Minn. Rules pt. 4500.3100.

Dated:~ & /7!%'
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ETHICAL PRACTICES BOARD. 625 N. Robert St •• St. Paul, MN 55101-2520

J S~,t...IEld tor.
D ::.~ v 1 d L. u S <.:1 S S'; E) '....' 1 :I. 1 c
Lin d q u. i s; t: 8< Ve n n u. m
4:::::00 IDE: CentE)Y­
Minneapolis, MN 55402-2205

RE: Lobbyist Disbursement Report

ADVISORY OPINION #95

SUMMARY

<7'5. Because reference to "rate sett.ing, power' plant and powerl ine siting"
i n l"1i n n • Stat. S 10 (~. 01, sub d. ::, i s not mod i fied b Y II Ch • 11 6 J ", a
lobbyist's attempts to influence rate setting by an executive branch
agency must be r-eport.ed under Mi nn. St.at. S 1. OA. 04.

FACTS

''y' 0 u. ar E~ (;:\ n e:\ t t. 0 t- n fi"y' wit. r', Lin d qui s;, t. ~~ VE' n u m, wh i chi s 1 0 cal cou n SE'l to US
Sprint Communications Co. (Sprint). Although you have bE?en ,.... E),;listered with
the Board for several years as a lobbyist. representing Sprint, it is your
Ci pin i 011 t h c1, t Y(J U a.l'"" e n [)tal 0 b b Y i :.:.:; t wit:. h i nth e m(::I ,3 n i n g 0 f 1\ lobb Y i s til, as
of.?fined at. f'linn.Stat.S lO{::'iuOl, ,::;ubd. 11" Y'OUt- acti\/ity on beh£,lf of Sprin­
has b~ell in connection WIth non-~ulemaking contested cases before the
F' ubI i cUt i J, i ties Com iT! iss ion ( F' U[: ) towhie h SP r i n t !A.I c\ S c\ P c:l r t y . The
c D n t, est e d c <;'4,5 e sin YO 1 vedin Y E:' S t i 9 <0. t ion S~ and in i ~o c: E' 1 :t €,4, n e C)us doc: k f:? t s, I'" at h e r­
than rulemaking or rate setting proceedings.

You ask the Board the following questions:

1 • I s.; the c L:-:( U G E,) 1/ f::! ),( C e ptin cas t7.' £'~ 0 i~ t- c\ t e s e"t. tin q II insu b d . :2 0 f
Iyl inn. St ci t . :::; i 0 (.:) • <) 1 m::) d i fiE,' d b 'y' the r' e f E~ I" Eo n c E~ toeh • 1 16 ...1 or' d 0 r;:~ s
it apply to all administ.rative rate setting procedures?

2. Do your- 2\ctivities on bE·ha1f of Sprint require registr-atl0n and
reporting as 2 lobbyist under Minn. stat. 58 iOA.Oi, subd. 11,
B.nd lOA. 03 -- 1O(~. 04'-;.'

OPINION

An individual who is engaged for pay who spends more than five hours in
any month for the purpose of attempting t.o influence administrative action
must register with t.he Board as a lobbyist. Minn. Stat.. 58 lOA.Ol, subds.
:2 and, 11, and iOA.03.

Since rate setting and power plant and powerline siting have not appeared
in eh. 116J, or its predecessor Ch. 116H, the Board concludes that
r'Efet-er,cE' in t·li'in. bta,t. b 10f:.).Ol, subd. :~~ tD 1r-c::\tE? sf::~ttin<;:~, pcHt-Jer' plant
a,nd powet'-l i ne si t. i ng is not mod if i ed by' r(?,f er-E'rlCe to Ch.. 116~! in that
c i t.cit. i Dli n


